donderdag, augustus 31, 2006

gezonde wijzigingen 1 september 2006

Dat roken niet gezond is weten we al langer. Vanaf 1 september promoten tabaksproducten de tabakstoplijn. Je leest op alle tabaksproducten:

"zoek hulp om te stoppen met roken: 0800 111 00".

Doen!vDe Tabak Stop Lijn wil zowel rokers als niet-rokers informeren en adviseren. Iedereen met vragen over roken en stoppen met roken mag bellen naar het gratis nummer dat elke werkdag te bereiken is van 8 tot 19 uur. Bovendien is er elke dag van 15 tot 19 uur permanentie door artsen of psychologen, gespecialiseerd in rookstopbegeleiding. Vraag en antwoord via e-mail behoren ook tot de mogelijkheid: tabakstop@kanker.be.
De tabakstoplijn is een initiatief van de Stichting tegen Kanker, de Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie, met de steun van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Daarnaast kunnen vrouwen met een zware zwangerschap extra bevallingsrust krijgen.

pijnstiller schadelijk ongeboren kind

WebMD schrijft dat de meest gebruikte pijnstillers ter wereld schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het gaan om NSAID’s (Diclofenac, Naproxen, Ibuprofen).

dinsdag, augustus 29, 2006

electronische dienstencheques bij poetshulp

Velen genieten voor hun poetshulp van het systeem dienstencheques maar foeteren op het over en weer geloven met de papieren cheques. "De Redding" is nabij, leve Kafka:

Vanaf 1 september zal het mogelijk zijn om gebruik te maken van elektronische
dienstencheques. De gebruiker, de dienstenonderneming en de werknemer zullen
voortaan de huishoudhulp met dienstencheques via de website terzake, www.dienstencheques.be, en via de telefoon kunnen beheren. Elektronische dienstencheques maken het mogelijk om volledig papierloos en dus sneller en gemakkelijker te werken. Het oude systeem met papieren cheques blijft ook bestaan, maar de gebruiker zal expliciet moeten kiezen tussen de elektronische en de papieren versie.

Film: gebruiksaanwijzing Interactieve animatiefilm (Flash) die het systeem van de elektronische dienstencheques uitlegt

Brochure Alle informatie over de elektronische dienstencheques

digitale televisie nieuw distributiekanaal

Digimedia laat weten dat er tegen 2010 bijna 3 miljoen gebruikers (enkel al in België) zullen zijn van digitale televisie.
Meer dan de moeite waard om te volgen hoe dit middel in de verzekeringswereld een nieuw distributiekanaal kan worden.
Zie jij de voordelen tov de huidige distributiekanalen (website, onlinekantoor, ebrieven,..). Zie jij linken of geloof je niet in die digitalisering?..

uitwisselen gegevens sociale zekerheid en fiscus

Onder ander het laatste nieuws laat weten dat

Sociale zekerheid en fiscus zullen binnenkort systematisch hun gegevens uitwisselen. Zo zullen de inkomens uit arbeid en uit sociale uitkeringen al op uw belastingaangifte ingevuld zijn. De gegevensuitwisseling zal de burger veel voordelen opleveren. Allerlei sociale tegemoetkomingen zullen veel sneller komen en met veel minder rompslomp. Ze zullen bovendien op actuele cijfers gebaseerd zijn in plaats van op gegevens van jaren geleden. Er gaan immers ook gegevens van de fiscus elektronisch naar de sociale zekerheid. Frank Robben, chef van de Kruispuntbank voor de Sociale Zekerheid. "Als de sociale instellingen direct over de fiscale gegevens beschikken, hoeven burgers niet meer met een zoveelste kopie van hun belastingaangifte van drie jaar geleden en met zeven andere formulieren van andere overheidsdiensten rond te zeulen om een studiebeurs, een sociale woning, het goedkope elektriciteitstarief, de stookoliepremie, een gehandicaptenpremie of een hogere terugbetaling van het ziekenfonds te bekomen".

Ik ben er van overtuigd dat dit initiatief een grote impact kan hebben op het verder digitaliseren van onder andere de gezondheidszorg. Vraag is wanneer dit schitterend voorstel het échte daglicht zal zien. In de gaten te houden..

donderdag, augustus 24, 2006

we zijn goe bezig

als gewaardeerde bronnen het bevestigen dan moeten we toch wel goed bezig zijn é..
hej, ook jij daar aan de andere kant: nie bang zijn é, tis niet omdat je maatje en paatje bij één of ander ziekenfonds zaten dat jij daar ook moet aangesloten zijn é ;-)

neh! en doen eh!

en heb je tips hoe we nog kunnen verbeteren: laten weten!

vaccin gordelroos op de markt

Gordelroos kan voortaan voorkomen worden met een vaccin. Dat maakte vaccinproducent Sanofi Pasteur MSD maandag bekend.

woensdag, augustus 23, 2006

nederlanders in belgische ziekenhuizen - een vereenvoudiging

Onder andere het Nieuwsblad laat weten dat
Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), dat vestigingen heeft in Genk en Lanaken, vereenvoudigt de administratieve rompslomp voor zijn Nederlandse patiënten. Dankzij een samenwerking met twee Nederlandse zorgverzekeraars, wordt de Nederlandse patiënt tijdelijk bij een Belgische ziekenfonds ingeschreven.
In het verleden moesten Nederlandse patiënten die zich in een Belgisch ziekenhuis inschreven steeds een garantiebewijs halen bij hun zorgverzekeraar om aan te tonen dat ze de ziekenhuisfactuur konden betalen. Dankzij de samenwerking met de verzekeraars Achmea en VGZ kunnen de Nederlanders zich met een Europees document inschrijven bij de Belgische onafhankelijke ziekenfondsen. Die betalen op hun beurt het ZOL en factureren door aan Achmea en VGZ. Het systeem betekent een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging en er is de zekerheid dat de ziekenhuisfactuur betaald wordt.

Nederlanders die zich laten opereren, verzorgen in een ander Belgisch ziekenhuis of Nederlanders die niet aangesloten zijn bij Achmeo of VGZ zijn natuurlijk ook welkom. Zij nemen best contact op met hun Nederlandse zorgverzekeraar of een Belgisch ziekenfonds.

maandag, augustus 21, 2006

informatiedag borstkanker 2006

Dit jaar is Gent aan de beurt om de tweejaarlijkse informatiedag rond borstkanker te organiseren.
Het doel van de organisatoren, stichting tegen kanker en Europa Donna Belgium, is actuele informatie bieden over de ontwikkelingen inzake medische beeldvorming, opsporing, behandeling en opvolging van borstkanker. De organisatie zal de gelegenheid ook te baat nemen om te kijken hoe het in ons land staat met de oprichting van borstklinieken en te analyseren wat zoal de noden zijn van borstkankerpatiënten en hun omgeving. Het programma van de dag is rond.

Extra: een dame met borstkanker op expeditie

advies vaccinaties seizoensgebonden griep

Het advies van de hoge gezondheidsraad rond de vaccinaties tegen seizoensgebonden griep 2006-2007 is uitgegeven. Het besluit is voorspelbaar wat betreft de risicopersonen die voorrang moeten krijgen voor de vaccinatie tegen seizoengebonden griep:
  • Groep 1 : personen met risico voor complicaties, d.w.z. alle personen ouder dan 65 jaar, alle personen die in een instelling opgenomen zijn, alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen, het hart, de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen, of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd), kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.
  • Groep 2 : alle personen werkzaam in de gezondheidssector en in rechtstreeks contact met personen van groep 1.
  • Groep 3 : zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van de vaccinatie
  • Groep 4 : alle personen tussen 50 en 64 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden, want er is één kans op drie dat ze ten minste één complicatierisico vertonen, vooral personen die roken, excessief drinken en zwaarlijvig zijn

Advies rond het vaccin vraag je best aan je huisarts. In de meest gevallen kan je via je ziekenfonds een (volledige) terugbetaling van het vaccin bekomen.

zondag, augustus 20, 2006

sex zit tussen de oren

Dat seks tussen de oren zit is, volgens New Scientist, nu zeker, althans voor vrouwelijke muizen.
Japanse onderzoekers hebben de precieze plaats in de hersenen gevonden die
verantwoordelijk is voor het vrouwelijke libido. Hun studie bevestigt dat het hormoon oestrogeen onontbeerlijk is voor seksuele opwinding, maar alleen in een
specifiek deel van de hersenen, de ventromediale kern in de hypothalamus.
Sonoka Ogawa en haar medewerkers aan de universiteit van Tsukuba in Japan bewezen dit door alleen in dat deel van de hersenen en nergens anders in het lichaam de werking van oestrogeen te blokkeren. Daarvoor gebruikten ze een geavanceerde techniek op basis van minuscule deeltjes genetisch materiaal.
Resultaat: de muizinnetjes weigerden te paren. Ze werden heel agressief tegen de mannetjes. Wanneer er eentje in hun buurt kwam, probeerden ze hem te bijten of te stampen.

We zullen het maar tussenbeide laten of de resultaten ook gelden binnen het mensendom...

zaterdag, augustus 19, 2006

meerkeuze bij hartoperatie

Via Gentblogt lees ik dat het AZ Sint-Lucas door een associatie met het UZ Gent ook hartpatiënten zal mogen opereren.
Bizarre evoluties als je het mij vraagt. Investeren op verschillende sites om hetzelfde uit te voeren.. Het lijkt me relevanter om per site een specialiteit uit te bouwen waardoor concurrentie in/tussen specialiteiten niet (meer) nodig is.. niet?

donderdag, augustus 17, 2006

hand voor baby

Geboren worden moet ook voor de baby een ongelooflijk intense ervaring zijn (al kan ik het mij met de beste wil van de wereld niet meer voor de geest halen..).
Stel dat ik nu een verse baby zou zijn: voor mij dan graag een zaky infant pillow, om te bekomen!

dinsdag, augustus 15, 2006

thinspiration: anorexia in kwadraat

Op één stonden ze net stil bij wat Kate Moss, Victoria Beckham, Calista Flockhart en Paris Hilton gemeen hebben?
Ze zijn rolmodellen of de 'thinspiration' voor de leden van de Pro Anorexia Beweging, een angstaanjagend en recent fenomeen op het internet dat het mager zijn verheerlijkt en dat onlangs vanuit Amerika is overgewaaid naar Europa.
Koppen surfte op het internet en ontdekt een alsmaar groeiend aantal Pro Anorexia of Pro Ana -websites. Ze bieden een volledige levensstijl aan met tips en aanwijzingen om jezelf uit te hongeren. Meisjes met eetstoornissen vinden elkaar op de talrijke forums en wisselen er foto's uit van uitgemergelde modellen. Sommige sites beschouwen de eetstoornis anorexia nervosa zelfs als een bewuste keuze en geen ernstige ziekte. Bepaalde van de websites gaan steeds verder en gebruiken fotoshop-computerprogramma's om foto's te manipuleren. Ze maken modellen vel over been, de zogenaamde 'bone thinspiration'. Duizenden tienermeisjes surfen nu al op de vele Pro Ana Websites en spiegelen zich aan de graatmagere voorbeelden. Op dit moment weet nog niemand wat daarvan de gevolgen zijn. Maar dat deze websites gevaarlijk kunnen zijn, staat buiten kijf.
Streven naar een gezond gewicht doen de meesten onder ons, maar wat je vindt op het web is niet gezond te noemen.. Problemen met je gewicht op een normale manier aanpakken lijkt me de uitdaging voor dik en dun..

vrijdag, augustus 11, 2006

handleiding muggen bestrijden

E-gezondheid bezorgt 10 tips om muggen doeltreffend te verdrijven, dat wil je toch delen met anderen?

1) De werkzame duur van een antimuggenproduct is een zeer belangrijke factor. De doeltreffendheid van een antimuggenmiddel wordt dus bepaald door de duur van zijn afwerende werking op de muggen.
2) De doeltreffende antimuggenmiddelen zijn de producten met de hoogste concentraties van de volgende werkzame bestanddelen: DEET, IR3535, icaridine, citriodol en EDH.
3) Essentiële oliën en citronnella hebben weinig effect op muggen.
4) Het gelijktijdige gebruik van zonnecrème = en muggenwerend middel vermindert het effect van beide producten aanzienlijk.
5) Precies daarom ook zijn muggenwerende producten die zowel zonnewerende als muggenwerende stoffen bevatten af te raden.
6) De doeltreffendheid van het muggenwerend product hangt in grote mate af van hoeveel je ervan gebruikt: hoe minder je ervan op de huid smeert, hoe kleiner het effect.
7) Verstuif geen muggenwerende spray op je gezicht, want de producten bevatten toxische stoffen die best niet worden ingeademd.
8) Voor alle antimuggenmiddelen geldt: mijd de lippen, de mond, de neus (slijmvliezen!) en de ogen.
9) Gebruik nooit een antimuggenproduct bij kinderen onder de 3 maanden. Bescherm ze liever met een klamboe (muskietennet).
10) De muggenwerende producten om kleren en klamboes te behandelen moeten dezelfde werkzame bestanddelen bevatten als de hierboven vermelde stoffen, maar dan in een speciale versie voor textiel.

donderdag, augustus 10, 2006

subsidiëring rookstopprojecten

Onder andere Het laatste nieuws laten weten dat De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) pleit voor een tussenkomst van de ziekteverzekering bij rookstopprojecten waarbij kandidaat-stoppers begeleid worden door een consulent. Een dergelijk pilootproject in het Leuvense heeft immers tot zeer goede resultaten geleid, klinkt het.
53 rokers meldden zich de voorbije maanden om aan het rookstopprogramma deel te nemen. De roker betaalt daarvoor 100 euro. Van de twintig mensen die momenteel de volledige begeleiding hebben doorlopen, zijn er twaalf al meer dan zes
maanden gestopt.

Zwangere vrouwen en hun partner die een hulpprogramma volgen om te stoppen met roken, genieten nu al van een forfaitaire terugbetaling van de consultaties voor rookstopbegeleiding.

stottertherapie ook voor peuters en kleuters terugbetaald

Onder andere "De Standaard" laat weten dat ouders die hun stotterende kleuter naar de logopedist sturen de kosten daarvoor binnenkort terugbetaald krijgen. Tot nog toe moest een kind vijf jaar zijn voor het ziekenfonds tussenbeide kwam. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) laat die leeftijdsgrens nu vallen. Ouders kunnen dan drie vierden van de kosten terugkrijgen. De terugbetaling geldt wel maar voor een uur per week en voor een periode van maximaal twee jaar. Alleen als een dokter dat raadzaam acht, kan de periode verlengd worden.
De datum van inwerkintreding is wel nog niet gekend.
Kinderen en/of volwassenen die via de verplichte ziekteverzekering geen terugbetaling kunnen krijgen kunnen via hun ziekenfonds vaak terugvallen op een aanvullende tussenkomst.

donderdag, augustus 03, 2006

facultatieve verlenging van de nabevallingsrust

Vanaf 1 september 2006 kunnen mama’s die zes weken (acht weken bij een meerling) voor hun bevalling ziek thuis zijn, hun verplichte negen weken nabevallingsrust met een weekje verlengen.
Stel, uw gynaecoloog beslist dat u nog lang voor de bevalling zich aankondigt, thuis moet blijven omdat er complicaties zijn. Of u hebt uw voet gebroken en u kunt daardoor niet meer gaan werken. Dat zijn maar enkele voorbeelden van manieren waarop u arbeidsongeschikt kan worden.
Bent u arbeidsongeschikt tijdens de volledige zes weken (acht weken bij een meerling) voor uw bevalling, dan bent u die kwijt: ziektedagen kunnen niet overgedragen worden tot na de bevalling. Er resten u dan louter nog de negen verplichte weken nabevallingsrust.
De nieuwe regeling bepaalt echter dat u op uw verzoek die periode van nabevallingsrust met een week kunt verlengen. Tijdens die week wordt uw moederschapsuitkering doorbetaald. Vraag de verlenging tijdig aan bij uw ziekenfonds.

woensdag, augustus 02, 2006

projecten ouderenzorg

Medinews laat weten dat Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte het aanbod voor ouderen beter bekend wil maken bij ouderen die nu nog thuis wonen en tegelijk dat aanbod ook moderniseren. Ouderen gaan immers mee met hun tijd en hebben nu andere vragen en noden dan 10 jaar geleden. Daarom roept minister Vervotte de voorzieningen in de ouderensector op om projecten in te dienen rond 3 innovatieve thema’s. In totaal zal 700.000 euro naar deze projecten gaan. Ze starten nog dit jaar op. De meeste ziekenfondsen bieden 3 vormen van ouderenzorg aan: poetsdienst, gezins- en bejaardenhulp en een aanbod van kort en zorgverblijven. Even laten sudderen of dit kan aansluiten bij Vervotte haar idee.. als je zelf een inval hebt, let me know!?

terugbetaling van cholesterolverlagende voedingsmiddelen

Unilever en Partena voorzien vanaf vandaag een belangrijk én uniek nieuw aanvullend voordeel: terugbetaling van cholesterolverlagende voedingsmiddelen.

Partena betaalt het hele gamma cholesterolverlagende Becel pro-activ producten terug, tot een maximum van 30 EUR/jaar. Dit terugbetalingsinitiatief kadert in een globaal plan rond gezondheidspromotie van Partena, zoals een korting op het fitnessabonnement, de beweegmobiel, diëtiek, etc. De prioritaire doelstelling van dit terugbetalingsinitiatief is het sensibiliseren van de bevolking rond het belang van een gezond cholesterolgehalte en een gezonde levensstijl (zoals evenwichtige voeding en voldoende beweging). Cholesterol is immers een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, de eerste doodsoorzaak in Belgie, verantwoordelijk voor 38% van de sterfgevallen. 2 op 3 van alle volwassenen heeft te kampen met een verhoogd cholesterolgehalte, maar slechts 1 op 3 is zich hiervan bewust. Het is dus noodzakelijk om hypercholesterolemie te laten vaststellen tijdens een bezoek aan de behandelende arts.

Het is de eerste keer dat een ziekenfonds in België een dergelijke samenwerking aangaat.

Enkele cijfers van cholesterol in België:

  • 1/3 van de overlijdens wordt veroorzaakt door hart- en vaatziekten
  • Dit betekent 38.000 overlijdens per jaar of 100 per dag
  • 200.100 jaarlijkse ziekenhuisopnames of 550 per dag
  • 3.800 hartoperaties per jaar, een jaarlijkse kost van 36 miljoen/jaar
  • 75.000 gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen of een jaarlijkse kost va, 23 miljoen euro/jaar
  • 7 op 10 volwassenen hebben een te hoog cholesterolgehalte
  • 1 op 3 weet dit niet
  • Indien het cholesterolgehalte met 10% daalt, vermindert de kans op deze ziekten met 20%

update: lol! via Borriquito

dinsdag, augustus 01, 2006

hospitalisatieverzekering niet overal duurder

Het nieuwsblad en andere media laten weten dat hospitalisatieverzekeringen een pak duurder worden. Verscheidene verzekeringsmaatschappijen verhogen hun tarieven voor hun hospitalisatieverzekeringen. DKV, dat met 1,3 miljoen klanten marktleider is in de tak 'ziekte', verhoogt dit jaar de premies met negen procent (slik!). Ook andere maatschappijen voeren gelijkaardige tariefverhogingen door.
Ikzelf ben verzekerd via Hospitalia, mijn vrouw via haar werkgever. Momenteel is bij die 2 verzekeringen nog geen sprake van een tariefaanpassing.
De krant raadt terecht aan om niet lichtzinnig je verzekering op te zeggen. Volledig akkoord, maar het wordt misschien wel tijd om je huidige verzekering es te vergelijken met deze!