dinsdag, oktober 31, 2006

wijziging ziekteverzekering Duitsland


Ook in Duitsland kwamen ze tot een akkoord binnen de regering Merkel voor hervormingen op vlak van de Duitse ziekteverzekering. Er wordt hierbij veel gekeken naar de hervormde Nederlandse ziekteverzekering, maar de Duitse hervormingen zullen niet even ingrijpend zijn.

Tot vandaag was je privé verzekerd als je loon boven een bepaalde loongrens ligt. Deze loongrens blijft bestaan, maar bij de hervorming zal men kunnen kiezen waar men zich aansluit: bij een privé-verzekering of bij een ziekenfonds (een zogenaamde krankenkasse).

Begin 2008 zouden onder andere volgende wijzigingen van kracht zijn:

  • Elk ziekenfonds moet zonder selectie uit te voeren openstaan voor alle verzekerden
  • De overheid legt voortaan de premies vast. De ziekenfondsen hebben hier zeggingskracht meer in.
  • Ook in Duitsland zal de aanvullende verzekering deel gaan uitmaken van de concurrentiestrijd. Qua prijssetting is vastgelegd dat de premie mag afhangen van het inkomen maar met een maximumbedrag van maximum 1% van het loon.

maandag, oktober 30, 2006

reisverzekering niet nodig


Er zullen alweer een pak mensen in de val lopen: wie een reis boekt bij een touroperator, wordt vaak uitgenodigd om daar meteen ook een reisverzekering af te sluiten. Een bijkomende verzekering voor dringende medische hulp in het buitenland is nochtans niet nodig. Die hebt u immers al: via je ziekenfonds. Binnen je voordelenpakket heb je bij wijze van spreken een all-in pakket die zowel financiële als repatriëringssteun kan bieden.
Een extra verzekering nemen is enkel relevant als je andere risico’s wil verzekeren, zoals reisannulatie of diefstal van bagage. Voor dringende medische hulp in het buitenland hoef je alvast niets extra te betalen: heb je meteen wat extra te spenderen in de après-ski... Belangrijk is ook te weten dat de reisverzekering(en) enkel gedekt worden als ze op een skipiste plaatsvinden. Skiën buiten de piste doe je op eigen risico (de kleine lettertjes weet je wel..)
Sla er de folder "neem je ziekenfonds mee op reis" nog es op na voor je afreis. De look ziet er zomers uit maar de inhoud doet het ook perfect in de winter ;-).

donderdag, oktober 26, 2006

slaap jij er acht?


Acht uur slaap per nacht hebben wij als mens nodig. Aan dat aantal kom ik niet vaak. Gebroken voel ik me daar (nog) niet door. Soms kan het deugd doen om eens uit te kunnen slapen, maar ook dat is niet altijd eenvoudig als er 3 jonge enthousiaste kinderen in je huis wonen ;-). Als ik dan nog lees dat werken in ploegen je hele persoonlijke lijfelijke huishouding in de war brengt dan moet ik snel nog es mijn vrouw bellen om te zeggen dat ze deze nacht beter slaapt in plaats van te werken. Arme verpleegkundigen ... Slaapwel (straks..)

dinsdag, oktober 24, 2006

nieuwe fiets of nieuwe schaamlippen?

Kijk zo een titel maakt bij mij nieuwsgierigheid los.
En als ik het dan gelezen heb staar ik even dof voor mij uit en denk ik "man, man, man,..". Gelukkig moeten we dat nog uit eigen zak betalen..

donderdag, oktober 19, 2006

GSM tip gratis

Bijna iedereen heeft een gsm.
Pak even je GSM. Samen bouwen we een handigheidje in. Een soort van gratis plug-in voor je GSM waar je je leven mee kan redden en in geval van nood je familie kan laten oproepen door een arts.
Maak in je telefoon een contactpersoon aan met de naam !SPOED of !BIJ NOOD BELLEN.
Begin met een uitroepteken. Dit heeft als voordeel dat het als eerst in je adresboek komt. Vul nu het telefoonnummer van een contactpersoon die JIJ wilt die een arts, ambulance-verpleegkundige of de politie moet bellen in geval van nood.
Zo je plug-in is gereed… krijg je nu acuut iets en beland je in het ziekenhuis dan kan men daar direct contact opnemen met iemand die meer kan vertellen over jou en die eventueel naar het ziekenhuis kan komen. Hierdoor gaat kostbare tijd niet langer verloren en word je eerder en sneller acuraat geholpen!

dinsdag, oktober 17, 2006

verantwoord gebruik of misbruik zorgstelsel


Deze morgen in mijn dagelijkse rit naar het werk zat ik te luisteren naar een reportage in 'voor de dag'. De reportage kadert in de werelddag tegen extreme armoede.
Ik verslikt me toen tussen reporter en de geïnterviewde (dame die regelmatig langskomt in een voedselbank) volgend gesprek plaats vond:

Vraag: 'Indien u hier niet terecht zou kunnen, zou u dan rondkomen?'
Antwoord: 'Neen, 't is te zeggen, dan zou ik moeten gaan werken'
Vraag: 'Hoe bent u hier terechtgekomen?'
Antwoord: 'Ik heb twee jobs gehad, maar dat is twee keer slecht afgelopen. En toen heb ik het slim gespeeld: ik heb mij op de ziekenkas kunnen zetten en daarna op de invaliditeit'.

De wereld op zijn kop? Ik durf stellen dat we bewust moeten durven omgaan met misbruik van hét systeem. Maar de grens is dun, zeer dun..

Ben jij ook van oordeel dat we te veel pamperen? Is ons sociaal vangnet te groot aan het worden? Moeten we (nog) meer controleren en/of verplichtingen voorzien om mensen (verplicht) aan het werk te zetten?

maandag, oktober 16, 2006

begroting ziekteverzekering 2007


De begroting van de ziekteverzekering 2007 is er. Nog niet definitief want ook het RIZIV heeft nog in de pap te brokken. De grote lijnen zijn wel al duidelijk: de factuur van de patiënt zal verlagen.

De krachtlijnen:

  1. de voorwaarden om te genieten van het recht op verhoogde tegemoetkoming vereenvoudigen: er wordt voorgesteld het recht op de voorkeurregeling uit te breiden naar alle gezinnen waarvan de inkomens zich onder een nader te bepalen niveau bevinden (waarschijnlijk rond 15.000 euro bruto)
  2. een betere bescherming van chronisch zieken: het gaat er hier om de bescherming van chronisch zieken tegen gezondheidsuitgaven te verbeteren, onder meer door de kosten die worden opgenomen in hun MAF teller, uit te breiden (optelling van de remgelden die nodig zijn om het recht op de MAF tegemoetkoming te krijgen) en/of door de rechtstreekse tegemoetkoming in bepaalde kosten te verbeteren. Hiertoe zal weldra een lijst met chronische ziekten waarbij extra bescherming gerechtvaardigd is, door het RIZIV worden voorgelegd.
  3. toegankelijkheid van ons zorgsysteem verbeteren: voorgesteld wordt om onder andere tandextracties opnieuw terug te betalen.
  4. paal en perk stellen aan supplementen: onder andere nieuw systeem voor de financiering en de prijsstelling van implantaten
  5. vergrijzing als sturende parameter installeren in ons zorgstelsel
  6. betere ondersteuning van verstrekkers
  7. oprichting van een fonds voor gezondheidszorg in de toekomst

Op papier ziet het er goed uit. Het wordt kwestie van opvolgen en dé klanten/patiënten correct informeren.

www.partena-ziekenfonds.be in 't nieuw en met AnySurferlabel

We zitten in het nieuw en het is de moeite. Partena rules..

maandag, oktober 09, 2006

gratis brilglazen



Bepalen wanneer de aankoop van kinderbrilglazen een terugbetaling zal kennen is niet eenvoudig.

  • Momenteel zijn glazen voor kinderen, jonger dan 12 jaar, terugbetaalbaar voor eender welke dioptrie, maar slechts eenmaal in hun leven.
  • Voor de dioptrie vanaf + of – 8,25, bedraagt de vernieuwingstermijn 1 jaar behalve als het nieuwe glas minimaal een dioptrieverschil van 0,5 in sfeer of in cilinder vertoont. In dit geval, mag het glas altijd vernieuwd worden.
  • Een extra uitzondering is er voor kinderen jonger dan 7 jaar: de vervangen glazen worden ook terugbetaald als de voorgeschreven glazen een dioptrie hebben tussen 4,25 en 8,00 of - 4,25 en - 8,00 en als er een variatie is van ten minste 0,5 dioptrie of als er een termijn van 2 jaar verstreken is, in vergelijking met de vorige levering.
Volg je nog?

Op 1 december wijzigt de laatste regel:
Alle kinderen met slechte ogen jonger dan 12 jaar hebben vanaf 1 december recht op een terugbetaling van brilglazen. De terugbetaling geldt voor kinderen met een afwijking tussen -4,25 en -8,00 of tussen +4,25 en +8,00. Om na verloop van tijd recht te hebben op nieuwe kosteloze brilglazen moeten de ogen 0,5 achteruit of vooruit zijn gegaan.

zondag, oktober 08, 2006

oorzaak misselijkheid blijkt uitslag verkiezingen


Bruin is niet echt mijn lievelingskleur.
Als modekleur kan ik er nog mee leven (al zal je er mij niet veel in zien) maar van het achterliggend gedachtengoed wordt je toch misselijk?
En toch zijn er veel mensen die er blijkbaar wel graten in zien. Begrijpen doe ik het niet. Hoe kan je zo dom, onvoorzichtig, egocentrisch, plat,... zijn?
Ik blijf er alvast misselijk van worden.
Dat de inhoud van deze post niet echt aansluit bij de onderwerpen waar ik meestal over bericht? Ik moet het erkennen, maar ik kan het niet laten.. Uiteindelijk is de uitslag niet goed voor de gezondheid... van onder andere Vlaanderen.

woensdag, oktober 04, 2006

medicatie innemen na sms



Nederland komt op de proppen met een nieuwe e-service (in combinatie met sms) die inspeelt op een behoefte die meer en meer bestaat in onze stressmaatschappij: een sms service die je laat weten wanneer je toe bent aan je volgende slikbeurt.

Je registreert je op de website, je vult je momenten in waarop je medicatie moet innemen. En klaar is kees (het is uiteindelijk een nederlandse site): vanaf nu ontvang je een sms wanneer je een bepaald medicament moet innemen.
Ik nam contact met de beheerder en jawel: de service is ook voor Belgen beschikbaar..
Innovatief niet?

maandag, oktober 02, 2006

fit in je hoofd, goed in je vel


fit in je hoofd, goed in je vel
Dat is de slogan van de campagne van de Vlaamse Overheid om geestelijke gezondheidsproblemen uit de taboesfeer te halen. De site geeft je uitleg over de tien stappen die je helpen om je goed in je vel en fit in je hoofd te voelen:

Stap1: Vind jezelf oké
Stap2: Praat erover
Stap3: Beweeg
Stap4: Probeer iets nieuws uit
Stap5: Reken op je vrienden
Stap6: Durf nee te zeggen
Stap7: Ga ervoor
Stap8: Durf hulp te vragen
Stap9: Gun jezelf rust
Stap10: Hou je hoofd boven water