donderdag, november 30, 2006

een gezond nieuw jaar

Wedden dat je het de komende weken een paar keer zal wensen: "een prettig en gezond nieuw jaar"? Maak het dit jaar eens concreet met een leuk of nuttig geschenk voor onder de kerstboom!
Kijk eens in een Gezondheidshop. Je vindt er allerhande toffe artikelen zoals zitballen, springpaardjes voor kleuters, wellnessproducten, tempur kussens, bloeddrukmeters, stappentellers, babyproducten van Avent en verzorgingsproducten van Sebamed … en nog veel meer! Zeg nu zelf: alles is beter dan de zoveelste foute das of die CD die je al hebt...

woensdag, november 29, 2006

vrijerstest

Surf naar http://www.laura.be/ en doe er de interactieve vrijerstest. Op basis van 10 vragen krijg je een persoonlijke score en kan je je vrienden of lief uitdagen om beter te doen.
De vrijerstest is een handig hulpmiddel om te weten hoe ‘veilig’ hun vriendje of vriendinnetje is. Van iedereen die ze uitdagen krijgen ze namelijk de score in hun mailbox.
De vrijerstest is niet het enige vernieuwende initiatief in het kader van de Laura-campagne 2006.
Weg met droge voorlichtingsboekjes. De meest innovatieve communicatiemiddelen worden ingeschakeld. Een podcast over veilig vrijen, op hun eigen ludieke wijze aan mekaar gepraat door Wim Oosterlinck en Heidi Lenaerts (de goeie ouw stubru tijd dus!). Tijdens het programma bellen zij een aantal mensen op om te praten over veilig vrijen, hun eerste keer of relaties in het algemeen. De podcast is enkel te downloaden via de website http://www.laura.be/.
Naast de podcast worden nog een aantal vernieuwende technieken gebruikt, waaronder een Messenger Bot. Iedere keer dat jongeren zich aanmelden bij Windows Live Messenger krijgen ze een vraag over veilig vrijen. Wie fout antwoordt krijgt het juiste antwoord toegestuurd met daarbij een verwijzing naar de website. En als laatste worden maar eventjes 750.000 condooms klaargestoomd om uit te delen. slik!.
Het volledige dossier vind je via Demotte, als dat niet sexy is...

update: vind ik vandaag op tweb toch wel hoe je kindjes maakt zeker. fijn fijn fijn.

dinsdag, november 28, 2006

ik heb aids

Op 1 december is het traditiegetrouw Wereld Aids Dag, een dag van wereldwijde aandacht voor de aids-problematiek en solidariteit met mensen met hiv/aids. Al enkele jaren grijpt sensoa Wereld Aids Dag aan om een minimediacampagne te voeren waarin solidariteit met mensen met hiv/aids centraal staat. Via hulporganisaties lees je wat de minicampagne juist is. Wees solidair!

zondag, november 26, 2006

lange wapper of klein maar dapper?



Hoe groot zal je kind worden? Voorspellen kan je het ongeveer met de formule van Havlicek. Neem er de grootte van papa, mama, een rekenmachine en deze toverformule bij!
voor jongens: (((lengte vader + lengte moeder) x 1,08)/2)
voor meisjes: (((lengte vader x 0,923) + lengte moeder)/2)

zaterdag, november 25, 2006

overtuiging


Ik ben overtuigd: welness is goed voor je gezondheid. Zalig punt!

dinsdag, november 21, 2006

trendwatchers binnen gezondheidszorg

Vandaag informatie gehoord over een aantal trends die zich binnen gezondheidszorg zullen ontwikkelen.
De eerste watchers schreven hun kijk neer in "toekomst in een notendop". Volgende klemtonen vind je terug:
  1. patiënt evolueert naar cliënt
  2. behoefte aan welness
  3. stijgende zorgvraag
  4. zorg wordt grensoverschrijdend
  5. nood en vraag naar preventie en nazorg stijgt
  6. gedifferentieerd en vraaggestuurd tov de huidge aanbodgestuurde zorg
  7. zorg op afstand (e-healthinitiatieven)
  8. tekort aan personeel

PriceWaterHouseCoopers lanceerde een tijd geleden haar rapport "bouwen aan een duurzaam zorgstelsel". Extra klemtonen die zij toevoegen zijn onder andere:

  1. streven naar bredere draagvlakken binnen de zorg
  2. digitale ondersteuning is noodzakelijk
  3. accentverschuiving op vlak van financiering is onontbeerlijk
  4. standaardisatie kwaliteit en veiligheid binnen de zorg zal groeien
  5. effectieve logistiek en capaciteitsbenutting binnen zorgsystemen
  6. innovatieve nood
  7. flexibiliteit binnen zorgaanbod

Als laatste hoorde ik een aantal invalshoeken vanuit "redefining health care". Dit rapport geeft duidelijk aan dat we nu behoefte krijgen om een toegevoegde waarde van onze zorgsystemen te ervaren. Dit past in de evolutie waarbij we in de 70-80'er jaren vooral bezig waren met kostenvermindering binnen de zorg die in de 90'er jaren evolueerde naar een keuzeverruiming en een risicovermijding binnen de zorg. Acties die gekoppeld kunnen worden:

  1. nood aan preventie
  2. diagnosestellingen en second opinions
  3. opdrijven en afstemmen kwaliteit
  4. niet enkel de kost in rekening brengen: focus on value
  5. noodzakelijke regiogebondenheid

Voor mij een pak invalshoeken die mijn honger aanwakkeren ;-).

Het is duidelijk dat de klemtoon leggen op onderstaande evoluties noodzakelijk is om mee te zijn in de evoluerende zorg en gezondheidswereld..

  • zorgtrajecten bieden klanten (patiënten) meer mogelijkheden, tegelijk wordt het silodenken van verstrekkers doorbroken. Het versterkt/stimuleert de patiënt als partner, patient empowerment,..
  • e-health (voor klanten én verstrekkers) moet het mogelijk maken om bestaande technische evoluties op vlak van multimedia te implementeren in ziekte én gezondheidsbegeleiding (ook hier telt het verhaal van preventie, ziektebeeld, nazorg)
  • ziektecommunicatie moet ruimer gaan dan het ziektebeeld zelf: preventie, de ziekte zelf en wat na de ziekte moet in elk verhaal zitten
  • 2de pijler uitbouwen die verder gaat dan de bestaande voordelenpakketten van (belgische) gezondheidsverzekeraars (ziekenfondsen) en/of regionale of federale initiatieven.

donderdag, november 16, 2006

last van een kater?

300.000 Belgen hangen te veel aan de fles! Dat zegt de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD)/De DrugLijn. Ze wil met een campagne Als je partner drinkt de partners van probleemdrinkers helpen.
De VAD wil de partners ertoe aanzetten over hun problemen te praten, ook al ligt dat erg moeilijk. Ze kunnen terecht op de DrugLijn of bij specifieke hulpverleningsinitiatieven.
De campagne bestaat uit een brochure ,,Boodschap in een fles voor partners'', een website (www.boodschapineenfles.be) en een zelfhulpboekje.

mensen met suikerziekte weten zelf niets

In Europa kampen meer dan 25 miljoen mensen met diabetes (type 2). In ons land gaat het om 5 procent van alle Belgen. Het Universitair Ziekenhuis Gent zegt dat 30 tot 40 procent van de patiënten die dit jaar opgenomen werden op de afdelingen inwendige ziekten (algemene inwendige ziekten en ouderdomsziekten, hart- en longziekten en diabetologie) en chirurgie (orthopedie, hartchirurgie, vasculaire en algemene heelkunde) diabetes hadden.
Meer info rond diabetes vind je onder andere via www.diabetes-vdv.be. Nagaan of je risico hebt op diabetes loont dus de moeite: doen!