maandag, januari 29, 2007

hartleeftijd berekenen

Dagelijks sterven in België 110 mensen aan hart- en vaatziekten en worden er 550 mensen omwille van dezelfde problemen opgenomen in een ziekenhuis. Nochtans berekende de wereldgezondheidsorganisatie in 2005 dat in 80 procent van de gevallen het overlijden vermeden had kunnen worden door eenvoudige preventiemaatregelen.
Daarom organiseert Becel in samenwerking met de Belgische Cardiologische Liga, artsen en diëtistenverenigingen Becel’s Nationaal Hartonderzoek. In 15 Belgische steden kunnen mensen tussen februari en april gratis de leeftijd van hun hart laten berekenen door een medisch team. Ze meten je cholesterol, bloeddruk, BMI en bloedsuikerspiegel. Op basis van die resultaten en de antwoorden op een vragenlijst wordt berekend of je hart jonger of ouder is dan je zelf werkelijk bent.
Begin alvast bij het verlagen van je eigen cholesterol!

bron: de standaard

Labels: , ,

Via de Morgen lees ik dat een diabeteskoffer jongeren bewuster wil laten eten?
Sedert midden januari vertrekken speciale diabeteskoffers naar de Vlaamse scholen. Ze moeten de jongeren bewust maken van het belang van een evenwichtig eetpatroon. Want het aantal jongeren met overgewicht neemt alsmaar toe.
Daarom werd een soort leerkoffer ontworpen. Op de website en op de CD-ROM kunnen de leerkrachten de theorie vinden. Maar in de koffer zelf zit een volledige
labokit voor de klas, met onder andere een weegschaal en een lintmeter. Daarmee
kunnen de jongeren hun eigen gewicht evalueren. Verder zit er ook een glucosemeter in waarmee ze de suikerspiegel in hun bloed kunnen nagaan.

Meer info op www.jongerenenvoeding.be

Of moeten we eerst energie steken in het gehaktvrij maken van de schoolmaaltijden?

Labels: , , ,

zondag, januari 28, 2007

baarmoederhalskanker: preventie?

Er is sedert begin 2007 een nieuw vaccin tegen baarmoederhalskanker op de markt. Terecht kan je je de vraag stellen of het relevant blijft om het aanbevolen uitstrijkje verder te laten nemen tussen 25 en 65 jaar? En waarom slechts om de drie jaar?
De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt vrouwen tussen 25 en 65 jaar nog steeds aan om de drie jaar een baarmoederhalsuitstrijkje te laten nemen. Deze aanbeveling blijft internationaal erkend. Baarmoederhalskankers zijn traaggroeiende gezwellen waardoor de voorziene periode tussen het nemen van uitstrijkjes medisch verantwoord is. Ieder jaar een uitstrijkje laten nemen is meestal overbodig en kost de ziekteverzekering nodeloos veel geld. Overleg met je arts!

Labels: , , , ,

zaterdag, januari 27, 2007

tandvleesontsteking: dure grap?

Soms word je door je tandarts doorverwezen naar een paradontoloog. Vaak stel je je enkel maar medisch getinte vragen bij een doorverwijzing.. vraag voor de behandeling echter ook door over de kostprijs.
Momenteel bestaat er in de tandzorgnomenclatuur slechts één paradontologische verstrekking (301254 - 301265), die door elke tandarts kan worden uitgevoerd en aangerekend.
Het riziv erkende een 90tal paradontologen. De papieren rompslomp is echter nog niet achter de rug: het riziv kende nog geen erkenningsnummers toe.. Conclusie: steek je licht op voor je mond open valt!

Labels: ,

maandag, januari 08, 2007

trends 2007 ook in de gezondheidszorg.

Naast hitlijstjes van toepassing op 2006 is het nu de tijd van de trends in 2007..
Vandaag kreeg ik via Digimedia een voorspelling in de vorm van 5 trends die in 2007 moeten doorzetten:
1. Status Lifestyle
2. Transparancy Tyranny
3. Web N+1
4. Trysumers
5. The Global Brain
Benieuwd of ze ook de kop zullen opsteken in de wereld van de gezondheidszorg.. Jouw idee?