dinsdag, februari 14, 2006

ongezond leven = meer zelf betalen?

De knuppel werd voor de zoveelste keer in het hoenderhok gegooid: wie ongezond leeft moet meer betalen voor zijn gezondheidsverzekeringen.
Ik maak het eenvoudig dacht AXA-directeur Van Loon: jaarlijks een check-up uitvoeren en nagaan of je rookt, te vet eet, of je wel voldoende sport, beweegt,... en op basis van de resultaten krijg je een rode, oranje of groene sticker. Ongezond leven is geen recht en wordt dus actief opgespoord.
Ergens zit er een logica maar ook één grote adder: bepaalde groepen kunnen slechter scoren omwille van sociologische redenen, ziektebeelden,... . Op dit ogenblik biedt het voorstel van Van Loon geen antwoord op deze hiaten.
Sowieso: ergens voelen we allemaal dat het totale gezondheidsbudget (18,298 miljard euro in 2006!) de pan uitswingt en dat er oplossingen moeten gevonden worden: maatschappelijk én individueel! Daarnaast stellen ook meer en meer verzekerden vast dat ze niet mee willen betalen voor andermans ongezondheid. Er zijn er echter evenveel die vinden dat dit voorstel een vrijgeleide kan betekenen om de gebruiker (nog) meer te laten betalen.
Tenoren uit de gezondheidszorg in België halen krachttermen boven: in België kan hier geen sprake van zijn...
Juist of niet? Ik ben er van overtuigd dat werken aan je eigen gezondheid alleen maar een voordeel kan betekenen. Even testen? Pro-actief een check-up uitvoeren? Gezondheidsinformatie opzoeken? ...aan jou de keuze, keuze te over, niet?

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home