woensdag, augustus 02, 2006

terugbetaling van cholesterolverlagende voedingsmiddelen

Unilever en Partena voorzien vanaf vandaag een belangrijk én uniek nieuw aanvullend voordeel: terugbetaling van cholesterolverlagende voedingsmiddelen.

Partena betaalt het hele gamma cholesterolverlagende Becel pro-activ producten terug, tot een maximum van 30 EUR/jaar. Dit terugbetalingsinitiatief kadert in een globaal plan rond gezondheidspromotie van Partena, zoals een korting op het fitnessabonnement, de beweegmobiel, diëtiek, etc. De prioritaire doelstelling van dit terugbetalingsinitiatief is het sensibiliseren van de bevolking rond het belang van een gezond cholesterolgehalte en een gezonde levensstijl (zoals evenwichtige voeding en voldoende beweging). Cholesterol is immers een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, de eerste doodsoorzaak in Belgie, verantwoordelijk voor 38% van de sterfgevallen. 2 op 3 van alle volwassenen heeft te kampen met een verhoogd cholesterolgehalte, maar slechts 1 op 3 is zich hiervan bewust. Het is dus noodzakelijk om hypercholesterolemie te laten vaststellen tijdens een bezoek aan de behandelende arts.

Het is de eerste keer dat een ziekenfonds in België een dergelijke samenwerking aangaat.

Enkele cijfers van cholesterol in België:

  • 1/3 van de overlijdens wordt veroorzaakt door hart- en vaatziekten
  • Dit betekent 38.000 overlijdens per jaar of 100 per dag
  • 200.100 jaarlijkse ziekenhuisopnames of 550 per dag
  • 3.800 hartoperaties per jaar, een jaarlijkse kost van 36 miljoen/jaar
  • 75.000 gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen of een jaarlijkse kost va, 23 miljoen euro/jaar
  • 7 op 10 volwassenen hebben een te hoog cholesterolgehalte
  • 1 op 3 weet dit niet
  • Indien het cholesterolgehalte met 10% daalt, vermindert de kans op deze ziekten met 20%

update: lol! via Borriquito

3 Comments:

At 08:38, Anonymous Schoonbroer said...

Veel kritiek op deze regel. Ik vind het ook een beetje vreemd dat een ziekenfonds zich verbind aan een product/merk. Gaan jullie binnenkort ook bepaalde merken van medicijnen meer terugbetalen dan andere? Of bepaalde ziekenhuizen of bepaalde dokters?
Waar trek je de lijn?
(Ideetje van jou?)

 
At 21:49, Blogger J. said...

Beste schoonbroer

verbinden we ons aan één merk? ja en neen.

In eerste instantie zijn we er van overtuigd dat het terugbetalen van allicamenten (voedingsmiddelen met een geneeskundige werking) een effectief effect hebben op de gezondheid van onze klanten. Op vandaag verbinden we ons om een terugbetaling te voorzien van de producten verbonden aan Becel, niets staat ons in de weg om in de toekomst ook bij andere merknamen een terugbetaling te voorzien. WIj hebben geen exclusiviteitscontract. Voor verdere info verwijs ik graag naar de FAQs op www.partena-ziekenfonds.be. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat we dus inderdaad morgen geen appelen of 2 glazen wijn terugbetalen: die zijn ook gezond maar zijn gewone voedingsmiddelen. Plantensterolen gaan verder en zijn functionele voedingsmiddelen (de franse benaming allicaments, samentrekking van voeding en medicatie.. drukt het schitterend uit!) Vraag maar es aan een milieukundige ;-)

wat je andere vragen betreffen: hier haal je de verplichte ziekteverzekering en de aanvullende ziekteverzekering door elkaar. Vanzelfsprekend kunnen wij als individueel ziekenfonds geen andere (lagere of hogere) tussenkomst voorzien voor geneesmiddelen, honoraria, opnamekosten,... deze bedragen liggen bij wet vast en worden bepaald (ism de ziekenfondsen) door de RIZIVinstanties.

Waar we de lijn trekken is duidelijk: we willen een gezondheidsverzekeraar zijn en investeren (en zullen dit blijven doen) in initiatieven die uitstralen dat we een partner in gezondheid en een partner in beweging willen zijn. Weet ook dat we een pak andere initiatieven hebben die deze invalshoeken ondersteunen en uitbouwen: onze beweegmobiel (www.hup.be) is daar één voorbeeld van. een totaal overzicht van onze acties rond preventie, gezondheid, beweging vind je op onze hoger genoemde website.

Nogmaals: waar je ook aangesloten bent van ziekenfonds: de inhoud van de verplichte ziekteverzekering is 100% identiek!

 
At 22:59, Anonymous Anoniem said...

Hallo
leuk dat ik hier vernoemd wordt
intressante blog heb je
nog veel succes hé
groetjes
Borriquito
http://borriquito.skynetblogs.be

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home