maandag, september 11, 2006

buitenlanders en de vlaamse zorgverzekering

De Vlaamse zorgverzekering bestaat in 2006 vijf jaar en werd in 2001 ontwikkeld om tegemoet te komen aan de niet-medische kosten van zwaar zorgbehoevende personen. Zowel zwaar zorgbehoevende personen die nog steeds thuis wonen als personen die in een residentiële voorziening verblijven, kunnen een tussenkomst van de zorgverzekering aanvragen.

De zorgverzekering baseert zich op het solidariteitsprincipe. Dit is de reden waarom de zorgverzekering verplicht is voor iedereen die in Vlaanderen woont en ouder is dan 25 jaar. Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen zich vrijwillig aansluiten.

Daarnaast wees de Europese Commissie er de Vlaamse overheid op dat wie in het buitenland woont maar in Vlaanderen of Brussel werkt (m.a.w. in België sociaal verzekerd is), onder gelijkaardige regelingen valt.

Praktische gevolgen!

  • U woont niet in België, maar bent wel in België sociaal verzekerd omdat u in Vlaanderen of voor een in Vlaanderen gevestigde werkgever werkt.
    · U bent verplicht om retroactief, in dit geval met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2005 bij een zorgkas aan te sluiten.
    · Deze aansluiting moet voor eind 2006 gebeuren.
  • U woont niet in België, maar bent wel in België sociaal verzekerd omdat u in Brussel of voor een in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gevestigde werkgever werkt.
    · U kan, indien u dit wenst, bij een zorgkas aansluiten.
    · Ook hier geldt het principe van de retroactieve aansluiting vanaf 1 januari 2005 en dit voor eind 2006.

Beslist u later toch om bij een zorgkas aan te sluiten, hou er dan rekening mee dat er in dat geval een wachttijd van 10 jaar geldt voor de aanvraag tot tussenkomst.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home