maandag, september 04, 2006

rotarix - eerste vaccin tegen rotavirus

Sedert vrijdag 1 September 2006 wordt er terugbetaling voorzien van RotarixTM (GlaxoSmithKline), het allereerste vaccin tegen het rotavirus in België.
Kinderen vanaf de leeftijd van 6 weken kunnen binnenkort met een terugbetaald vaccin beschermd worden tegen het besmettelijke rotavirus waardoor in België naar schatting jaarlijks meer dan 3000 baby’s in het ziekenhuis belanden (zie www.iph.fgov.be).
Rotavirus is de belangrijkste oorzaak van ernstige acutegastro-enteritis en veroorzaakt een groot ongemak bij kinderen, met diarree en braken gedurende verscheidene dagen, wat tot ernstige dehydratatie kan leiden en zonder behandeling zelfs dodelijk kan zijn. De hoge besmettingsgraad van het rotavirus en de alomtegenwoordigheid ervan maken het moeilijk om verspreiding van deziekte tegen te gaan. Daarom werd vaccineren erkend als de enig geschikte controlemaatregel met doeltreffende impact op het voorkomen van ernstige rotavirus gastro-enteritis (RVGE) en wordt beschouwd als de optimale strategie voor preventie van de ziekte. Het vaccin is een oraal vaccin in 2 dosissen dat kan toegediendworden vanaf de leeftijd van 6 weken, met een minimum interval van 4weken tussen de 2 dosissen, om aldus vroegtijdig bescherming tebieden tegen de RVGE die voornamelijk optreedt tussen de leeftijd van 6 tot 24 maanden. Het vaccin is sterk immunogeen en kan samen met de andere klassieke pediatrische vaccins worden toegediend.
Bron: Belga

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home