dinsdag, maart 07, 2006

uit je winterslaap: schud eens een elleboog en (re)animeer!

Zorgverzekeraar VGZ stelt dat het verleidelijk is om tijdens de kou in een soort winterslaap bij de kachel te blijven zitten, maar juist in koude tijden is regelmatig bewegen of sporten heel belangrijk! Door een goede doorbloeding van al je lichaamsdelen houd je je lichaam warm en bescherm je je hart, bloedvaten, botten, spieren en spijsvertering tegen allerlei kwalen.
De nieuwsbrief van het NVKVV laat weten dat de Wereldgezondheidsorganisatie het handen schudden wil aan banden leggen wanneer er een grieppandemie uitbreekt, om de verspreiding van het virus tegen te gaan, aldus de New York Times. Hun voorstel: begroet elkaar door je ellebogen tegen elkaar te duwen. Draag mondmaskers en neem geen liften. Andere wetenschappers zien meer heil in het verbieden van grote manifestaties zoals voetbalwedstrijden en het sluiten van scholen. En het sluiten van ziekenhuizen? En mogen we dan ook niet meer zoenen?
Tegelijk actualiseerden wereldexperts de normen voor de reanimatie van slachtoffers van een plotse adem- en hartstilstand en publiceerden hier nieuwe richtlijnen voor. De recente normen leggen meer nadruk op snelle hartmassage bij hartstilstand. De richtlijnen voor leken zijn vereenvoudigd, voor het publiek is er bijvoorbeeld geen onderscheid meer tussen volwassenen en kinderen. Dat verschil blijft wel voor gezondheidszorgberoepen en voor mensen die geconfronteerd worden met risicosituaties (“duty to respond”). Ook de richtlijnen voor Advanced Life Support zijn aangepast met onder meer wijzigingen in defibrillatie en medicatie. De nieuwe normen vind je op het web (guidelines). Ze zijn in het Engels opgesteld maar de Belgische reanimatieraad (BRC) werkt aan een Nederlandse vertaling en een aantal opleidingen om in een aantal namiddagen de nieuwe reanimatienormen voor te stellen aan verpleegkundigen.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home