Lien Joossens is voedingsdeskundige-dietiste en begeleider in het één programma 'Dik voor mekaar'; haar ervaring leverde de volgende theorieën (via de standaard):
Eén: diëten is niet goed, want als je er eenmaal mee begint, is het voor altijd. Daarom is het zonder meer belangrijk om met de klant te zoeken naar een haalbaar en gezond voedingspatroon dat lange tijd houdbaar is en waar mensen zich goed bij voelen. Strikte diëten bieden immers geen resultaat op de lange termijn, een gezond beweeg- en voedingsgedrag wel.
Twee: onderschat de psychologische effecten van obesitas niet. De effecten bij kinderen en jongeren blijken zwaar te wegen.
Drie: beoog een realistische en haalbare gewichtsdaling en niet een ideale body mass index. Elke gewichtsdaling, hoe klein ook, is goed en bevordert de gezondheid.
Vier: een diëtiste-voedingsdeskundige geeft niet zo maar een voedingsschema mee. We houden rekening met motivatie, cognities, gedrag, gevoelens en de context. Het gaat om een complex geheel van factoren, waarbij we een gezond leef- en beweegpatroon bij de klant willen ontwikkelen en behouden.
Vijf: overweeg financiële tegemoetkoming voor consultaties en projecten voor kinderen en jongeren met overgewicht en eetproblemen. Terugbetaling voor volwassenen met een significant overgewicht moet overwogen worden, wat afvallen om een mooi zomerfiguur te krijgen niet.
De ziekenfondsen voeren een financieel ondersteuningsbeleid dat voor discussie vatbaar is: behandelingen' terugbetalen die een risico op jojo-effect hebben. Anderzijds kan de financiële incentive wel een extra prikkel zijn. En naast diëten zijn er nog steeds de beweegprogramma's!
Wat denk jij er van?